Lastik Kaplama Sektörü

Lastik Kaplama sektörü biten lastiğin gerekli işlemleri yaparak yeniden sisteme kazandırılmasını, bu sayede firmaların aynı işi yapan ürünü daha uyguna kullanabilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Günümüzde yapılan araştırmalar, firmaların gider kalemleri içerisinde Lastik giderinin genellikle 3 ve 4. Sıralarda yer aldığını göstermektedir. Bu gösterge, giderlerini azaltmaya ve kontrol altına almaya çalışan firmalara 3 / 4. Sırada yer alan bir gider kalemini azaltmak için Lastik Yönetimi iyi yapmaları gerekliliğini ortaya koyar. Kamyon ve İş Makinelerinde yaygın kullanımı bilinen Lastik Kaplama, esasında C grubu diye adlandırılan minibüs lastiklerinde de son derece maliyet azaltıcı olduğu bilinmektedir.

 

Özellikle Kamyon ve İş Makinesi Lastik satışı yapan üretici firmalar artık lastiğin kaplanabilirliği en önemli satış argümanlarından biri olarak sunmaktadır. Çünkü son kullanıcı aldığı lastiğin ömrü bittikten sonra kaplanabilir olmasının maliyet azaltma konusunda ne denli önemli olduğunu biliyor. Maliyet konusunu somut örnekler ile daha net anlaşılması adına belli oranlamalar size ışık tutacaktır. Bugün bir kamyon lastiği kaplaması yeni lastik fiyatının %40 – ile %60 arasında değişkenlik gösterebilir. Bu değişkenlik üzerinde kullanılan kauçuk ve yan malzemelerin içeriğine göre değişim sağlar. İş makinesinde ise bu oran daha düşük olabilmektedir. Yeni radyal ( çelik telli) bir İş Makinesi lastiğinin maliyetinin %30 – %50 si arasında değişkenlik gösterebilir. Bu oran minibüs lastiklerinde ise daha yüksektir. Yine malzeme içeriğine göre değişkenlik gösteren oran % 50 – % 75 bandında seyreder.

Burada doğru değerlendirme yapmak adına kamyon ve minibüslerde km başına maliyet, iş makinelerinde ise saat başına maliyete bakılması durumunda doğru analizler yapılarak kaplamanın verimliliğin ortaya sunulması gerekmektedir.

Lastik Kaplamanın genelde atlanılan diğer önemli noktası da çevreci olmasıdır. Lastik Kaplama süreci esasında bir geri dönüşüm sürecidir. Piyasada kullanılan lastikler kaplama yapılarak çevreye atık olmaktan çıkarılır. Er ya da geç atık olacak lastikler için süreci geciktirir. Yeni lastik sürecinde gerekli enerjinin çok daha azı ile kaplama yapılmakta ve bu sayede CO2 salınımında önemli derece azalma sağlamaktadır.

 

Lastik Kaplama ile ilgili en önemli sorulardan birisi de güvenilir olup olmadığıdır. Kamyon Lastik Kaplama ülkemizde Avrupa Birliği uyum yönetmelikleri kapsamında uygulamaya konulan EC R 109 belgesine sahip işletmeler tarafından yapılması zorunlu kılınmıştır. Yetkili merciiler tarafından periyodik olarak denetime tabii tutulan firmalar, bu sayede ürünün üretim içerisinde ve sonrasında takibi konusunda uzmanlaşarak daha nitelikli ve güvenilir ürünler üretmektedir. Bu doğrultuda Lastik Kaplama işlemlerinin daha güvenli olması için EC R 109 belgeli firmalar da yaptırması büyük önem taşımaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir